FAQ

De naam Orthos Vivère komt uit het Latijn. Orthos betekent zoiets als goed, juist, in de correcte vorm en gezond. Vivère staat voor durf te leven en het leven an sich. Orthos Vivère betekent dus vrij vertaald: durf te leven in de juiste of correcte, gezonde vorm. Oftewel, het goede leven!

Body Stress Release zorgt daarvoor. Dankzij deze aanvullende gezondheidstechniek wordt het teveel aan opgebouwde spierspanning afgebouwd, waardoor zenuwen weer vrij baan krijgen. De cellen waaruit uw lichaam bestaat functioneren daardoor weer voor de volle 100 procent. En dat merkt u.

De spieren in ons lichaam bouwen spanning op, wanneer er sprake is van voortdurende overbelasting. Daardoor is het lichaam niet meer in staat om zichzelf te genezen. Body Stress Release reactiveert dit natuurlijke vermogen.

U kunt bij mij terecht met klachten zoals beperkte mobiliteit, pijn of stijfheid in rug, nek, hoofd, schouders, benen of heupen, last met het spijsverteringsstelsel, hoofdpijn, migraine, whiplash, menstruatieproblemen, eczeem, astma, slaapstoornissen, depressies en oververmoeidheid. Ook bij kramp, duizeligheid, RSI, concentratieproblemen, een hernia, brandend maagzuur, groeipijn bij kinderen, onrust en bedplassen, buikkramp en huilbaby’s kunt u denken aan teveel opgeslagen spierspanning.

Bij acute en hevige klachten raad ik u aan om eerst een arts te raadplegen.

Body Stress Release is er voor iedereen. Man en vrouw, jong en oud, ziek en gezond. Klachten kunnen bijvoorbeeld zijn ontstaan op de werkplek, een langdurige ziektebed of door veel en fanatiek te sporten. Zelfs baby’s kunnen als gevolg van de zwangerschap of geboorte al een teveel aan spierspanning hebben opgebouwd.

Een turbulent verlopen zwangerschap of zware bevalling kan er toe leiden dat ook baby’s al body stress ervaren. Dit uit zich bijvoorbeeld in buikkrampjes, niet graag willen lopen, een eenzijdige voorkeurshouding of veelvuldig huilen.

Ook bij jonge kinderen kan teveel spierspanning voor ongemak zorgen. Het zijn vaak groeistuipen die leiden tot vervelende klachten aan spieren en gewrichten. Het lijf is immers continu in beweging. Daarnaast zijn ook lichamelijke onrust, bedplassen, concentratieproblemen, agressie of slecht slapen signalen die serieus genomen moeten worden.

Baby’s en kinderen reageren vaak snel op een behandeling. Zo kan veel ellende worden voorkomen.

In tegenstelling tot veel andere behandelwijzen richt BSR zich niet op een ziekte, afwijking of ander lichamelijk probleem. De behandeling is gericht op het lichaam als geheel en de onderlinge samenhang tussen alle zenuwen, spieren en cellen. De techniek is zacht en vriendelijk en gebaseerd op respect voor het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Het beste medicijn dat ons lichaam zich kan wensen is… ons lichaam zelf. Body Stress Release is erop gericht om de teveel opgebouwde spierspanning zelf los te laten. Daar komt geen pilletje of zalf aan te pas. De basisbehandeling is voor ieder mens hetzelfde. Met behulp van gerichte druktesten geeft uw lijf zelf aan waar de spanning zich bevindt. Dat maakt het stellen van een diagnose niet noodzakelijk.

Bepaalde klachten vergen soms speciale aandacht. Er zijn natuurlijk ook lichamelijke ongemakken die niet door body stress worden veroorzaakt. Soms is het dan noodzakelijk om eerst een arts te raadplegen.

Geen mens is hetzelfde. Dat maakt het moeilijk om van tevoren al aan te geven hoeveel behandelingen nodig zijn. De praktijk leert wel dat spanning die recent is ontstaan, sneller loslaat dan spanning die over een langere tijd is opgebouwd.

Met name baby’s en kinderen reageren doorgaans snel.

Veel mensen merken al na een paar behandelingen dat het steeds iets beter gaat. Al naar gelang hoe u zich voelt, bouwen we de frequentie van de behandelingen af. Zit u weer helemaal lekker in uw vel? Dan raad ik u wel aan om daarna nog een paar keer per jaar terug te komen. Zo voorkomen we dat uw spieren zich opnieuw gaan samenspannen. Vergelijk het met een auto die een apk-keuring krijgt. Hiermee is de kans veel kleiner dat u straks stilstaat langs de snelweg en noodgedwongen de sleepdienst moet bellen.

In de meeste gevallen wordt BSR niet vergoed door zorgverzekeraars. In ieder geval moet u (vaak maximaal) aanvullend verzekerd zijn.

Veel verzekeraars beroepen zich op het argument dat BSR niet op de lijst van alternatieve therapieën staat. Jammer, want op het moment dat deze lijst werd samengesteld, was BSR in Nederland nog niet bekend.

BSR kent een eigen, notarieel goedgekeurde beroepsvereniging. Het is de Body Stress Release Associatie Nederland (BSRAN). Deze vereniging verzorgt de noodzakelijke nascholing en waakt over de kwaliteit van de behandelingen. Doel van de beroepsvereniging is ook om zorgverzekeraars ervan te overtuigen BSR in hun pakketten op te nemen.

Kijk onder het kopje Tarieven om de meest recente informatie hierover.

Het antwoord op die vraag is simpel: nee. BSR is sowieso geen geneeswijze. Het is namelijk niet de practitioner die geneest, dat doet het lichaam zelf. De BSR practitioner is degene die weet hoe dat proces moet worden geactiveerd.

In de praktijk blijkt dat in 75 procent van de behandelingen aantoonbaar succes wordt behaald. In andere gevallen kan het zijn dat de oorzaak van het fysieke ongemak niet het gevolg is van opgebouwde spierspanning.

Anouk Beerlage-Leek, natuurgeneeskundig therapeut in de regio ‘s-Hertogenbosch / Eindhoven.

© Orthos Vivere 2024