Het verhaal van Thomas…

Timmerman, receptioniste, metselaar, accountant of verpleegster… Het zijn beroepen die – als je op verjaardagen vertelt dat je ze beoefent – tot weinig vraagtekens leiden. De timmerman bouwt een huis, de receptioniste begroet gasten, een metselaar maakt een muur, de accountant is er voor de cijfertjes en de verpleegster helpt mensen die net van de operatietafel komen.

Maarre, Anouk, wat doe jij eigenlijk voor de kost?

Tja, en nadat ik vertel dat er BSR-practicioner op mijn visitekaartje staat, mag ik uiteraard eerst uitleggen wat zo iemand nou eigenlijk doet. En inderdaad, dan zie je mensen wel eens hardop denken: klinkt mij wat zweverig Anouk. Maar dat is Body Stress Release zeker niet. En ik trouwens ook niet. Ik pretendeer ook zeker niet alle wijsheid in pacht te hebben en zal deze gezondheidstechniek nooit aan mensen opdringen. Het zijn de verhalen die het moeten doen. Zoals dat van Thomas, een man die eigenlijk geen Thomas heet, maar ik noem hem voor het gemak maar even zo. Begin 30 en jaren geleden betrokken geraakt bij een ernstig brommerongeluk. Daardoor heeft hij een behoorlijke hersenbeschadiging opgelopen, wat heeft geleid tot spasmes aan beide benen, armen en één kant van zijn gezicht. Onder begeleiding van zijn ouders kwam Thomas een poosje geleden bij mij langs. Dat hij de rest van zijn leven begeleiding nodig zal hebben, werd me al snel duidelijk. Op elke vraag kwam steevast hetzelfde antwoord: “Ik heb een ongeluk gehad en een hersenbeschadiging opgelopen.” Daar zal hij nooit meer volledig van herstellen. Toch zijn we samen aan de slag gegaan en niet zonder resultaat. Tien releases later ging Thomas stabieler lopen en bleek hij beter in staat om zijn evenwicht te bewaren. Sindsdien heeft hij ook geen spuit hoeven laten zetten tegen de spasmes. Tot grote blijdschap van Thomas zelf, die – zo zal u begrijpen – dat tot voorkort verplichte nummer kan missen als kiespijn. Wat mij overigens het meest heeft verrast, zijn zijn communicatie vaardigheden. Thomas kan inmiddels een normaal gesprek voeren. Hij praat weliswaar langzaam, maar zijn reactievermogen is met sprongen vooruit gegaan. Hij beschikt over veel humor en kletst graag. Het is me al eerder opgevallen dat spierspanning en onze hersenen niet los van elkaar kunnen worden gezien. Ontspannen de spieren, dan gebeurt er blijkbaar ook iets in het hoofd. Mensen voelen zich minder zwaar en durven weer beslissingen te nemen. Maar als ik heel eerlijk ben, weet ik niet precies hoe dat zit. Het is wel een feit.

Is Body Stress Release eigenlijk een alternatieve vorm van genezen. Nee, antwoord ik steevast. Het is een complementaire geneeswijze. Dat wil zeggen dat de techniek kijkt naar het lichaam als één geheel. Het is dan ook prima toepasbaar naast andere gezondheidstechnieken. Mensen kunnen daarin hun eigen keuze maken. Als BSR-practicioner zal ik dan ook nooit iemand afraden naar de dokter te gaan. Natuurlijk krijg ik regelmatig te maken met scepsis. Logisch, ik moest zelf eerst ook behoorlijk overtuigd worden van het nut. Veel mensen hebben eerst al een heel traject achter de rug van de huisarts naar de neuroloog, fysiotherapeut, manueel therapeut, chiropractor of mensendiecktherapeut. Ze zijn hun klachten behoorlijk zat en denken dat ze niet meer weg zullen gaan. Zo komen ze vaak de eerste keer bij mijn praktijk in Liempde binnen. Herkenbaar, na mijn motorongeluk belandde ik zelf ook in een molen van therapeuten voordat ik in 2008 voor het eerst op de bank van een BSR-practicioner kwam liggen. ‘Het zal wel’ en ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’. Wat mij overigens over de drempel haalde het toch te proberen, was dat je bij deze techniek gewoon je kleren mag aanhouden. Wel zo prettig toch?

Tot de 1e van de volgende maand!

Anouk Leek

Uw BSR practitioner