Klaar met de opleiding, nu aan de slag…

Volgetankt met enthousiasme was ik hier vijf maanden geleden aangekomen. Het grote avontuur tegemoet. Maar nu ik op het punt sta om weer terug naar huis te gaan, heeft de twijfel kleine barstjes in mijn vertrouwen geslagen. De afgelopen weken gingen mijn gedachten al regelmatig terug naar Nederland. Het was hier absoluut geweldig en goed dat je dit gedaan hebt Anouk. Maar wat nu? Ik stap hier zo meteen in Kaapstad het vliegtuig in, terug naar Nederland. Diploma op zak, de kennis in het koppie, maar nul klanten en nog niet eens een eigen praktijk. Waar ga ik in godsnaam beginnen? De opleiding was enerverend, maar nu begint het leven als ondernemer. Gevuld met alle onzekerheden die daar bij horen. Ping, klinkt het ineens in de vertrekhal. ‘All passengers for destination Amsterdam Schiphol Aiport…’ Tijd om in te stappen.

Hoe mooi Zuid-Afrika ook was, eenmaal weer terug op eigen bodem besef ik snel waarom Nederland ook een prima landje is om te wonen. Alles zo netjes, overzichtelijk, prima wegen en de supermarkt om de hoek. Alleen, nog geen eigen praktijk dus. En die moet er snel komen. Een naam heb ik overigens al wel bedacht. Orthos Vivère, wat zoiets betekent als ‘het goede (gezonde) leven’. De website is eveneens online. Zelf gebouwd, nog voordat ik naar Zuid-Afrika vertrok. Hoewel woonachtig in Weesp, heb ik mijn oog laten vallen op de regio Den Bosch. Een plek waar nog geen Body Stress Release-collega’s actief zijn en dat biedt kansen. Ik bel met wat mensen, rij een keer die kant op en blader door wat lokale krantjes, op zoek naar een aanknopingspunt. Zonder resultaat. Tot ineens de telefoon gaat rinkelen. En – zo zal later blijken – daar niet meer mee ophoudt.

Eén van mijn collega’s die al iets langer actief is in de regio Utrecht heeft kort daarvoor een cliënte op de bank gehad die journaliste blijkt te zijn voor de Wegener-kranten. De vrouw is zo enthousiast dat zij besluit er een stukje over te schrijven dat in tal van regionale kranten verschijnt. Zo ook in het Brabants Dagblad. Lezers uit de regio Den Bosch die nieuwsgierig raken, zoeken via het web naar de dichtstbijzijnde practitioner en komen zo terecht bij Orthos Vivère. Online is mijn loket immers al open. Enigszins verrast, maar niet minder enthousiast plan ik de eerste afspraken in mijn agenda. Wow! Ik heb klanten! Echter – klein detail – nog even een praktijk regelen nu. Mijn oog valt op een ruimte in Berlicum, die al een poosje leeg staat. Na een grondige schoonmaakbeurt en wat likjes verf aan de wand, is de plek getransformeerd tot praktijkruimte en kan ik aan de slag. Klaar voor de eerste echte klant.

Het is een vrouw van 42 jaar. Ze heeft al geruime tijd last van migraine. Ik stel me voor en luister naar wat ze te vertellen heeft. Vervolgens doe ik mijn verhaal over BSR, de behandelmethode die door de Zuid-Afrikanen Ewald en Gail Meggersee is ontwikkeld om opgeslagen spanning in het lijf los te laten. Ik vertel haar dat ze zo meteen op de bank kan komen liggen. Haar kleren mogen aanblijven. Door met mijn handen bepaalde plekken op haar rug, benen en nek in de juiste richting aan te raken, ga ik op zoek naar reflexen. Het lijf vertelt daarmee of er ergens sprake is van opgehoopte spierspanning. Meestal het gevolg van een overbelasting van stress, fysiek, bijvoorbeeld door een val of verkeerde houding, mentale stress of chemische stress. Zie het als een communicatiestoring ergens in het lijf waardoor je allerlei klachten kunt krijgen. Migraine bijvoorbeeld. Door vervolgens een kleine impuls te geven aan die spier, laat de spanning beetje bij beetje los. Dat gaat niet van de één op de andere dag. Mijn eerste cliënt komt vier dagen na onze eerste afspraak terug en vertelt over de fysieke reactie die ze heeft gehad. Haar onderrug voelt verkrampt, het lijkt allemaal wel erger te zijn geworden! Ik kan haar gerust stellen. Dit is eigenlijk goed nieuws. Het geeft aan dat het lichaam reageert, dat er dingen loskomen. Ze gaat op de bank liggen en ik pas wederom de behandeling toe. Ze krijgt wat oefeningen mee voor thuis. Precies een week later zie ik haar weer en gaat het al een stuk beter. De migraine-aanvallen zijn minder frequent en bovendien niet zo heftig als de keren ervoor. Acht keer ligt ze uiteindelijk op de behandelbank waarna ze als herboren de deur uitloopt. De migraine is sindsdien niet meer teruggekomen.

Yess! Hier doe ik het voor. Hier heb ik destijds mijn baan voor opgezegd. Hier word ik écht gelukkig van. Als niet veel later een voormalige collega uit de fashion-branche nog eens aan de telefoon hangt met de vraag of ik misschien zin heb om alsnog terug te komen, hoef ik dan ook niet lang te na te denken. ‘Nee, dank je’. Ik heb mijn nieuwe passie gevonden.

Volgende maand: ‘je hoeft niet te zweven om te geloven dat het werkt’

Tot de 1e van de volgende maand!

Anouk Leek

Uw BSR practitioner